Best Island
Beautiful Island
Beautiful Beach

Wednesday, November 3, 2010

Mabul en Sipadan

20 oktober 2010
Na de Maratua expeditie met Eric en Andre zijn we teruggevaren naar Tawau waar Eric's plaats, ook al was hij onvervangbaar, werd ingenomen door vrouwelijk bezoek….. Marleen, de vriendin van Andre had besloten dat ze ook mee wilde varen en duiken in haar vakantie en nadat we ALK opnieuw hadden bevoorraad zijn we met zijn drieën vertrokken naar Mabul. Mabul is een klein eiland volgebouwd met resorts en het is de uitvalsbasis voor duiken op Sipadan.

 Mabul gezien vanuit het zuidwesten

Ofschoon de afstand tussen Mabul en Sipadan maar 8M is (zo'n 15km), is de zee hier meer dan 500m diep en direct ten zuiden van Sipadan is de zee zelfs meer dan 2000m diep. Sipadan is een klein tropisch eiland waar je in een half uur omheen zou kunnen lopen en het is de top van een onderwaterberg. Het rif eromheen loopt overal steil af naar onpeilbare diepten en deze ligging gecombineerd met sterke stromingen zorgt voor het rijke onderwaterleven. Het is ook al jaren een beschermd gebied en dat heeft de destructieve invloed van de mens beperkt. Als onderdeel van de bescherming heeft de overheid een limiet van 120 duikers gesteld aan het aantal duikers dat Sipadan per dag mag bezoeken. Om er te duiken moet je bij een resort of duikschool boeken die een quotum heeft om op Sipadan te duiken.

 Het strand van Sipadan bij het bezoekerscentrum voor de duikers

Maar voor we daar aan toe waren hebben we 5 dagen met ALK voor anker gelegen bij Mabul. De koraal/zand bodem rond het eiland herbergt een zeer gevarieerd onderwaterleven en wij hebben prachtige duiken kunnen maken op de huisriffen van de verschillende resorts en onder het boorplatform van Seaventures. Dit 'gepensioneerde' boorplatform is 15 jaar geleden bij Mabul 'aangeplant' en heeft fantastisch wortel geschoten. Bovenop het platform is de accommodatie voor duikers en eronder heeft zich een rijk visleven ontwikkeld waar we uitgebreid van hebben kunnen genieten.

 Het oude boorplatform van Seaventures dat nu als duikcentrum dienst doet

Als 'toetje' hebben we twee duikdagen op Sipadan geboekt bij Sipadan Scuba in Semporna. Na onze laatste duik in Mabul zijn we daar met een licht windje naar toe gezeild. 's Ochtends vroeg kwam de speedboot van Sipadan Scuba langszij ALK en konden wij zo overstappen met onze duikspullen. 50 minuten later waren we dan in Sipadan waar we in twee dagen 6 duiken hebben gemaakt.

 Andre, Marleen, Bie uit Hongkong, twee Hollandse backpackers en ondergetekende in de speedboot op de terugweg van Sipadan naar Semporna

De duiken op Sipadan waren zeer de moeite waard. Grote scholen trevallies, barracuda's, een gezonde populatie witpunt rifhaaien, een tridacna mossel van 1 meter (de grootste die ik ooit heb gezien), mooi en gezond koraal en nog het nodige kleinere spul. Ik heb dit seizoen zo'n beetje alle duikplekken rond de noordpunt van Borneo bezocht en Sipadan en Mabul steken daar met kop en schouders bovenuit. Het is duidelijk dat bescherming werkt maar ook dat meer bescherming noodzakelijk is om visvangsten in de toekomst op peil te houden. Misschien dat er nog eens een Maleise bloglezer voorbij komt die deze boodschap aan de Maleise overheid kan overbrengen. Dat betere bescherming bittere noodzaak is, is overduidelijk. Op bijna iedere duik die we gemaakt hebben rond Borneo en ook op Sipadan hoorden we regelmatig explosies van dynamiet. Je zou denken dat iedereen in de visserij zo langzamerhand weet dat vissen met dynamiet een uiterst destructieve, korte termijn methode is maar in de praktijk wordt er helaas nog steeds veel met dynamiet gevist. Dat er desondanks nog steeds veel moois te zien valt onderwater mag blijken uit de volgende foto's.

Een Hawksbill schildpad op zijn gemak tussen het koraaal

De onvermijdelijke anemoonvisjes blijven leuk om te fotograferen

Maar dit trio lag er ook heel gezellig bij in hun holletje

Al is het maar een 'jonkie', het is duidelijk waarom dit een lid van de doosvissen familie is

 Gaapt of dreigt deze murene?

Deze lieverd zag me aan voor een aantrekkelijke partner!

 De 'beauty queen' onder de vlindervissen

Witpunt rifhaaien zijn vrij schuw maar dit exemplaar was wat minder angstig

Barracuda's zijn nieuwsgierig maar vormen absoluut geen bedreiging voor een duiker

Big-eye trevallies in een grot op 20m diepte



No comments:

Post a Comment