Best Island
Beautiful Island
Beautiful Beach

Monday, November 1, 2010

Kakaban tweede poging

 4 oktober 2010



In Sangalaki hebben we een aantal mooie duiken gemaakt en we lagen er goed, ook als er weer eens een onweersbui overtrok. Maar Kakaban hadden we nog niet afgeschreven....
Nou vraag je je misschien af, waarom al die moeite doen om daar heen te gaan, terwijl de weergoden ons tijdens het eerste bezoek duidelijk te kennen hadden gegeven dat we niet welkom waren. Wel, op de eerste plaats is Kakaban is een prachtig eiland zonder bewoners en omgeven door een rif dat om exploratie vraagt en Kakaban heeft een heel bijzonder brakwatermeer. Dat is miljoenen jaren geleden gevormd en afgesloten geraakt van de zee en daarin leven nu grote aantallen kwallen die hun giftige tentakels zijn kwijtgeraakt omdat ze die zonder natuurlijke vijanden niet meer nodig hebben. Kakaban is een z.g.n. 'raised coral atoll' en het grootste deel wordt ingenomen door het meer wat door een smalle rand van de zee is gescheiden. Voor ons genoeg aanleiding om een nieuwe poging te doen om er te ankeren.
Deze keer kwamen we op een beter tijdstip aan midden op de dag zodat we genoeg tijd hadden om een geschikte plek te vinden voor onze mooring. Uiteindelijk vond Eric op 27m diepte een solide uitziende rots in de steile wand. Helemaal fantastisch was de plek niet, want met aanlandige wind dreven we nog steeds erg dicht naar het koraal, maar de weersgoden waren ons gunstiger gezind deze keer en we hebben uiteindelijk maar één nacht wacht hoeven lopen in een onweersbui.
Van onze ankerplaats was het een klein stukje varen met de bijboot naar een steiger waar je aan land kon gaan en beladen met onze duikspullen, camera's en wat proviand konden we redelijk gemakkelijk over een verhoogd houten looppad naar het meer lopen. Voor homo sapiens is het eiland onbegaanbaar vanwege de grillige en scherpe rotsbodem. De bodem van het meer daarentegen is een 'zacht bedje' van lichte modder. Om zweefvuil in de foto's te voorkomen moest je dan ook zeer omzichtig snorkelen. Eric werd op een van zijn duiken overvallen door onweer hetgeen een ware 'zandstorm' onderwater veroorzaakte. Maar het meer was alle moeite meer dan waard! De foto's vertellen de rest van het verhaal.


Hier is goed te zien hoe het ondiepe koraal rif abrupt overgaat in een steile wand waar we maar met moeite vrij van konden blijven met de 'ALK'

De duik- en fotoapparatuur ligt klaar om het meer van Kakaban te gaan verkennen

 Mangrove begroeiing rond de oevers


Voor deze kwallen hoef je geen angst te hebben


Overal waar je keek zweefden kwallen boven de bodem

 Orgelpijp koraal in het rif rond Kakaban


Een sierlijke Dartgoby. Bij onraad duiken ze als een flits in hun holletje dat nooit ver weg is


Een Longnose Hawkfish, een koraal klimmer op zijn nederlands, van zo'n 4 cm

No comments:

Post a Comment