Best Island
Beautiful Island
Beautiful Beach

Tuesday, October 12, 2010

In de sneltrein van Maratua

27 sept
De attractie van Maratua is om een drift dive in het toegangskanaal van de lagune te maken. In de monding kun je grote scholen jagende vis verwachten en na dat spektakel laat je je door de stroming de lagune in sleuren. Een heel speciale ervaring zoals ik vandaag heb ervaren! De inkomende stroming kwam pas 's middags op gang en dat gaf ons tijd om eerst nog een duik te maken met uitgaand tij.

Voor anker liggend in de lagune met uitgaand tij

Uitzicht op het Nabucco duikresort verscholen op het rechter eilandje

Andre krijgt 'last-minute' aanwijzingen van Eric over zijn nieuwe onderwatercamera

Na het ontbijt laden we drie flessen, lood, vinnen en twee camera's in de dinghy en gaan met zijn drieën op weg naar de passage. We zijn er snel want de stroom staat nog naar buiten. Als we bijna bij de uitgang zijn gaat Eric met een snorkeltje overboord om te zien wat er te beleven valt met uitgaand tij. Andre en ik blijven in de dinghy maar wel midden in een klein gebied met zeer turbulent water waar de uitgaande stroming op de heersende stroming op open zee botst. Eric snorkelt daar middenin en heeft er weinig last van want die zit meer onder- dan bovenwater maar ik moet behoedzaam manoeuvreren met de vol beladen dinghy om geen brekers aan boord te krijgen. Die blijken uiteindelijk toch sneller te zijn dan ik kan sturen en er rolt een flinke golf schuimend water de bijboot in. Andre gaat meteen aan de slag met de hoosfles maar met zoveel water aan boord liggen we dieper en al snel slaat er nog een golf naar binnen! Terwijl Andre zo snel mogelijk aan het hozen is, probeer ik de brekers te ontwijken ondertussen in de gaten houdend waar Eric uithangt in de kolkende zee. Eén keer kunnen we elkaar toezwaaien zodat hij weet dat we hem hebben gezien en gelukkig komen we niet lang daarna in iets minder onstuimig water terecht en kunnen om het gebiedje met brekers heen varen om Eric weer binnenboord te hijsen. Onderwater blijkt hij weinig te hebben gezien want het zicht was slecht. Dat weten we dan weer!

Daarna varen we naar de buitenkant van het rif waar we allemaal een duik gaan maken. Ik ga als eerste alleen te water met de camera maar al snel blijkt dat het zicht niet erg best is, zeker niet voor de fish-eye lens die ik op de camera heb. In eerste instantie staat er een matige stroming die mijn foto experimentjes niet teveel bemoeilijken maar een gegeven moment draait de stroming plotseling om, ook al is de kentering nog een paar uur later. Niet lang daarna draait de stroom plotseling weer om maar is nu ineens zo sterk dat er een ware 'onderwater zandverstuiving' ontstaat waardoor het zicht heel sterk terugloopt. Tegen die tijd is het tijd voor mijn deco stop in minder diep water en daar duik ik mijn tijd uit. Terug in de dinghy blijkt dat Eric en Andre in de dinghy dezelfde stromingswisselingen hebben meegemaakt als ik op 20m diep en dat, in combinatie met het matige zicht, is voor hun aanleiding de duik af te breken en terug te gaan naar ALK in de  lagune.

 Een Annella Sea Fan aan de buitenkant van het rif van Maratua


Sponzen zijn  talrijk langs de steile wand waar bijna altijd stroming staat

Voor onze tweede poging besluit Andre het duiken voor vandaag voor gezien te houden dus deze keer hebben we een fles minder in de dinghy en ik laat mijn camera aan boord zodat we wat minder zwaar beladen opnieuw naar de passage op weg gaan maar nu tegen de stroom in. Voor de drift-dive moet je met opkomend tij en als de stroom al naar binnen loopt aan de open zeekant beginnen. Opzij van de ingang ga je het water in en daal je snel af naar 25m en op die diepte stap je 'in de sneltrein' die je meeneemt naar de hoek van de ingang. Daar haak je zelf vast in de rotsbodem. Ben je te laat dan schiet je de ingang voorbij of je wordt mee naar binnen gesleurd. Maar doe je het goed dan hang je daar aan je haak in de gierende stroming op de eerste rang van het 'vistheater'.
Op aanwijzing van Eric vaart Andre de bijboot precies op de goede plaats en dan plonzen wij allebei het diepe in. Geen lucht in onze vesten zodat we zo snel mogelijk op 25m zijn en precies op tijd stappen we in de 'sneltrein'. Voor het 'eindstation' stappen we uit, onszelf steeds vast hakend, om stukje voor stukje de laatste meters naar onze eersterangsplaatsen af te leggen. Geen duik voor beginners! In het vistheater zien we optredens van een napoleon wrasse die, ondanks stroming die onze brillen bijna van het gezicht rukt, rustig scharrelt langs de wand, barracuda's die in mid-water in de stroming hangen, bigeye trevallies die bezig lijken te zijn met een les formatie zwemmen, queenfish, tonijnen en gestreepte makrelen die omzichtig op zoek zijn naar een lekker hapje en dan heel veel klein spul dat zich tegoed doet aan het voedsel dat van zee de lagune binnen stroomt. Een prachtig spektakel!

 Een enorme school blackfin barracuda's @Eric

Bigeye trevallies bezig met een lesje syncroon zwemmen @Eric

We kunnen er geen genoeg van krijgen maar na een minuut of 20 geeft de duikcomputer aan dat het tijd wordt hogere sferen op te zoeken en het einde van de luchtvoorraad begint ook in zicht te komen. Als we ons loshaken worden we de lagune in gezogen en al snel blijkt dat we nu in een hogesnelheidstrein zijn ingestapt! Vanuit onze coupe zien we een kleurrijk en gevarieerd visleven en mooie koralen aan ons voorbij trekken.

 In de hogesnelheidstrein @Eric

Langzaam stijgen we ook verder op maar pas als de luchtvoorraad helemaal op is steken we onze hoofden als een stel schildpadden boven water. Onder water zien we de bodem nog in sneltreinvaart onder ons door schieten, maar bovenwater lijkt het of Eric en ik gewoon op dezelfde plek rustig naast elkaar in het rimpelloze water liggen. Een heel bedrieglijke ervaring en je zou je ogen bijna niet geloven! Verderop in de lagune zien we ALK voor anker liggen en na een paar minuten komt Andre in de bijboot aanvaren om ons op te vissen. Terwijl wij op ons gemak aan boord klauteren drijven we met het hele spul nog steeds met een noodgang de lagune in. We moeten maar niet meer naar beneden kijken want dan raken we helemaal in de war!

No comments:

Post a Comment